Fajny przepis na rybkę – karp na niebiesko

0

Niecodzienny przepis na karpia

Opis:

  1. Wycisnąć do rondla sok z cytryny, dodać korzenie, pokrajaną cebulkę, zagotować.
  2. Włożyć karpia do niedużej rynienki, zalać ugotowaną marynatą, dobrze nakryć, aby nie uchodziła para, wstawić do niezbyt gorącego piekarnika na 20 minut, posolić, wstawić jeszcze na 10 minut do piekarnika.
  3. Karpia na niebiesko można przez kilka dni przechowywać i podawać na zimno z ostrym sosem.
  4. Gotować można w ten sposób szczupaka, pstrąga, łososia i inne ryby.

Składniki:

  • 1 kg karpia
  • 1 duża cebula
  • 4 cytryny
  • 20 ziaren pieprzu
  • 1 liść bobkowy
  • 1 łyżka soli

Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa

Share.

Leave A Reply