Roztiagajczyki

0

Przepis na roztiagajczyki

Opis:

  1. Z podanych składników wykonać ciasto drożdżowe.
  2. Na nadzienie udusić w maśle posiekane pieczarki i cebulę, ryż ugotować na sypko, zmieszać z pieczarkami, dodać usiekane sardynki i jajko, posolić, wyłożyć pokrajane w drobną kostkę jarzynki, wymieszać.
  3. Wyrośnięte ciasto dzielić na porcje po 4 dag, rozpłaszczyć w rękach lub wałkiem, położyć na ciasto płatek wędzonego łososia, włożyć na to łyżkę nadzienia, zebrać wokół ciasto i ścisnąć, aby uformowała się mała bułeczka, kłaść na posmarowaną blachę, nierówną stroną na spód, naciąć z wierzchu nożem, tak żeby łosoś był widoczny ze środka.
  4. Gdy bułeczki urosną, posmarować jajkiem, piec w gorącym piekarniku 10 minut.
  5. Gdy się zarumienią posmarować roztopionym masłem i wysunąć jeszcze na minutę do piekarnika. Podawać na stół na serwecie.

    Składniki:

    • 1/2 kg mąki
    • 4 żółtka
    • 4 dag drożdży
    • 1 dag cukru
    • 8 dag masła na ciasto drożdżowe
    • 18dag łososia
    • 10 dag ryżu
    • 6 dag masła
    • kilka pieczarek
    • 1 cebula
    • 1 ugotowana marchew
    • seler
    • 1 jajo
    • 2 sardynki na nadzienie

    Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa

    Share.

    Leave A Reply