Przepis na roztiagajczyki
Opis:
- Z podanych składników wykonać ciasto drożdżowe.
- Na nadzienie udusić w maśle posiekane pieczarki i cebulę, ryż ugotować na sypko, zmieszać z pieczarkami, dodać usiekane sardynki i jajko, posolić, wyłożyć pokrajane w drobną kostkę jarzynki, wymieszać.
- Wyrośnięte ciasto dzielić na porcje po 4 dag, rozpłaszczyć w rękach lub wałkiem, położyć na ciasto płatek wędzonego łososia, włożyć na to łyżkę nadzienia, zebrać wokół ciasto i ścisnąć, aby uformowała się mała bułeczka, kłaść na posmarowaną blachę, nierówną stroną na spód, naciąć z wierzchu nożem, tak żeby łosoś był widoczny ze środka.
- Gdy bułeczki urosną, posmarować jajkiem, piec w gorącym piekarniku 10 minut.
- Gdy się zarumienią posmarować roztopionym masłem i wysunąć jeszcze na minutę do piekarnika. Podawać na stół na serwecie.
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 4 żółtka
- 4 dag drożdży
- 1 dag cukru
- 8 dag masła na ciasto drożdżowe
- 18dag łososia
- 10 dag ryżu
- 6 dag masła
- kilka pieczarek
- 1 cebula
- 1 ugotowana marchew
- seler
- 1 jajo
- 2 sardynki na nadzienie
Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa