Przepis na pieczeń wołową
Opis:
- Mięso natrzeć solą i pieprzem, związać nitką, nadając mu kształt podłużnej paczki. na patelnie rozgrzać dwie łyżki oleju, zrumienić mięso ze wszystkich stron. Przełożyć je do naczynia żaroodpornego.
- Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na reszcie oleju, włożyć do mięsa, zalać 1/2 szklanki wody. Piec godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 st, odwracając i uzupełniając wodę.
- Po godzinie dodać obrane ze skórki pomidory. Miękkie mięso wyjąc z garnka, pokroić. Wlać do garnka śmietanę rozrobioną z mąką i kilkoma łyżkami sosu. Gotować 10 minut, doprawić posypać natką. Podać z pokrojonym mięsem.
Składniki:
- 80 dag wołowiny na pieczeń
- 3 łyżki oleju
- 2 cebule
- 2 pomidory
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Źródło: Pani domu – kalendarz 2004