Pieczeń wołowa

0

Przepis na pieczeń wołową

Opis:

  1. Mięso natrzeć solą i pieprzem, związać nitką, nadając mu kształt podłużnej paczki. na patelnie rozgrzać dwie łyżki oleju, zrumienić mięso ze wszystkich stron. Przełożyć je do naczynia żaroodpornego.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na reszcie oleju, włożyć do mięsa, zalać 1/2 szklanki wody. Piec godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 st, odwracając i uzupełniając wodę.
  3. Po godzinie dodać obrane ze skórki pomidory. Miękkie mięso wyjąc z garnka, pokroić. Wlać do garnka śmietanę rozrobioną z mąką i kilkoma łyżkami sosu. Gotować 10 minut, doprawić posypać natką. Podać z pokrojonym mięsem.

Składniki:

  • 80 dag wołowiny na pieczeń
  • 3 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Źródło: Pani domu – kalendarz 2004

Share.

Leave A Reply