Przepis na sałatkę Don Corleone wg Stefano Terrazino
Składniki:
- 4 dojrzałe pomarańcze
- sałata rzymska
- fenkuł
- owoc granatu
- pestki słonecznika do dekoracji
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Pomarańcze obieramy ze skórki i dzielimy na ćwiartki, które dodatkowo przekrajamy na połówki. Fenkuł w miarę drobno kroimy, sałatę rwiemy na drobne części. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Posypujemy wydrążonymi pestkami granatu oraz opcjonalnie podprażonymi pestkami słonecznika. Polewamy oliwą i mieszamy. Podajemy z focaccią.
Focaccia
Składniki:
- 350 g mąki
- 140 ml wody
- 15 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Następnie dodajemy do mąki z solą i oliwą. Całość wyrabiamy ręcznie lub mikserem dodając w trakcie ciepłej wody, tak, aby ciasto po wyrobieniu było miękkie i elastyczne. Z ciasta formułujemy kulę, którą przykrywamy wilgotną ściereczką i odkładamy na minimum godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy, następnie rozwałkowujemy. Powierzchnię focacci nakłuwamy widelcem i delikatnie smarujemy oliwą, posypujemy solą gruboziarnistą. Pieczemy w temperaturze 200˚C przez około 30 minut.
Żródło: http://ugotowani.tvn.pl/przepisy,950,n/przepisy-stefano-terrazzino-4-sezon-warszawa,80093.html