Galaretka różana lub fiołkowa

1

Przepis na galaretkę różaną lub fiołkową

Składniki:

  • 6 dag listków różanych
  • 30 dag cukru
  • 2 cytryny
  • 1 l wody
  • 3 dag czerwonej żelatyny

Opis:

  1. Zagotować cukier z wodą, wlać na oczyszczone listki różane.
  2. Przykryć i pozostawić na 2 godziny.
  3. Następnie przecedzić.
  4. Dodać do płynu sok cytrynowy i rozpuszczoną w 1/2 szklance wody żelatynę.
  5. Przecedzić przez płótno, wlać do formy.
  6. Można w ten sam sposób zrobić galaretkę fiołkową, wystarczy zamienić żelatynę czerwoną na żelatynę białą, wziąć kwiaty fiołkowe oraz kieliszek koniaku.
Share.

Jeden komentarz

  1. Pingback: • „Nowoczesne żywienie rodziny” z 1973 roku - przepis, składniki, przygotowanie - Ale pomysł! - Przepisy kulinarne

Leave A Reply