Przepis na ciastka cytrynowe
Składniki:
- 25 dag mąki
- 25 dag masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki gęstej śmietany
- sok i skórka z 1 cytryny
- 25 dag marmolady na nadzienie
- 2 białka do smarowania
- 4 dag migdałów
- 4 dag grubego cukru
- cukier waniliowy
Opis:
- Mąkę i twarde masło wałkować na stolnicy.
- Dodać żółtka, śmietanę i szczyptę soli.
- Wyrabiać wałkiem, podsypując ciągle mąką.
- Składać i wałkować jak ciasto francuskie.
- Krajać w kwadraty o boku 7 cm.
- Smarować marmoladą, zwijać w rulon jak naleśniki.
- Posmarować rozbitym białkiem.
- Posypać siekanymi migdałami i cukrem.
- Upiec w piekarniku.
- Gorące ciastka posypać cukrem waniliowym.