Ciastka cytrynowe

0

Przepis na ciastka cytrynowe

Składniki:

  • 25 dag mąki
  • 25 dag masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 25 dag marmolady na nadzienie
  • 2 białka do smarowania
  • 4 dag migdałów
  • 4 dag grubego cukru
  • cukier waniliowy

Opis:

  1. Mąkę i twarde masło wałkować na stolnicy.
  2. Dodać żółtka, śmietanę i szczyptę soli.
  3. Wyrabiać wałkiem, podsypując ciągle mąką.
  4. Składać i wałkować jak ciasto francuskie.
  5. Krajać w kwadraty o boku 7 cm.
  6. Smarować marmoladą, zwijać w rulon jak naleśniki.
  7. Posmarować rozbitym białkiem.
  8. Posypać siekanymi migdałami i cukrem.
  9. Upiec w piekarniku.
  10. Gorące ciastka posypać cukrem waniliowym.
Share.

Leave A Reply