Zupa z suszonych grzybów

0

Przepis na zupę z suszonych grzybów

Składniki:

  • 3 dkg grzybów
  • 25 dkg włoszczyzny bez kapusty
  • 1,75 l wody
  • 4 dkg tłuszczu
  • 3 dkg mąki
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • sól

Opis:

  1. Grzyby starannie opłukać, zalać zimną wodą, dodać cebulę, przyprawy, gotować.
  2. Gdy grzyby są już na pół miękkie wywar osolić, włożyć oczyszczoną włoszczyznę, dogotować.
  3. Z tłuszczu i mąki przyrządzić zasmażkę.
  4. Rozprowadzić zimnym wywarem na jednolitą, rzadką masę.
  5. Wlać do zupy, zagotować.
  6. Dodać pokrajane grzybki, osolić, wsypać siekany koperek.
  7. Podawać z kaszką krakowską krajaną w kostkę, z kasza perłową, z lanym ciastem, z łazankami.
Share.

Leave A Reply