Zupa grzybowa

0

Przepis na zupę grzybową

Składniki:

  • 50 dkg mięsa z kością
  • 25 dkg włoszczyzny
  • 3 dkg suszonych grzybów
  • 1,75 l wody
  • sól, pieprz
  • zielona pietruszka

Opis:

  1. Grzyby umyć i namoczyć, na około 1- 2 godziny.
  2. Zalać zimną wodą, gotować z pokrajaną cebulą pod przykryciem.
  3. Kości i mięso opłukać, zalać wodą, osolić, wolno gotować.
  4. Gdy mięso stanie się na wpół miękkie, włożyć oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę, gotować do miękkości.
  5. Przecedzić wywar, połączyć z odcedzonym wywarem z grzybów.
  6. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  7. Podawać z pasztecikami, paluszkami kruchymi, ciastem lanym, kluseczkami francuskimi.
Share.

Leave A Reply