Kwasówka

0

Przepis na kwasówkę

Składniki:

  • 1/2 l kwasu z kapusty
  • 3 dag grzybów
  • jarzyny jak do rosołu
  • 4 dag smalcu
  • 2 dag mąki
  • 1 cebula
  • 1/8 l dużej fasoli
  • szczypta kminku
  • koperek i zielona pietruszka
  • kluski grzybowe jako dodatek

Opis:

  1. Fasolę ugotować w wodzie w której się moczyła.
  2. Oddzielnie ugotować jarzyny z grzybami.
  3. Gdy będą miękkie, przecedzić do innego garnka, dodać tyle kwasu, aby zupa była kwaskowata, dosolić i doprawić zasmażką ze smalcu, mąki, drobno posiekanej cebuli.
  4. Dodać posiekany koperek, pietruszkę i kminek.
  5. Włożyć ugotowane oddzielnie kluski grzybowe i fasolkę wraz z wodą, w której się gotowała.
  6. Gdyby zupy było za mało, dolać wody z klusek, a także pokrajane w makaron jarzynki.
Share.

Leave A Reply