Przepis na kwasówkę
Składniki:
- 1/2 l kwasu z kapusty
- 3 dag grzybów
- jarzyny jak do rosołu
- 4 dag smalcu
- 2 dag mąki
- 1 cebula
- 1/8 l dużej fasoli
- szczypta kminku
- koperek i zielona pietruszka
- kluski grzybowe jako dodatek
Opis:
- Fasolę ugotować w wodzie w której się moczyła.
- Oddzielnie ugotować jarzyny z grzybami.
- Gdy będą miękkie, przecedzić do innego garnka, dodać tyle kwasu, aby zupa była kwaskowata, dosolić i doprawić zasmażką ze smalcu, mąki, drobno posiekanej cebuli.
- Dodać posiekany koperek, pietruszkę i kminek.
- Włożyć ugotowane oddzielnie kluski grzybowe i fasolkę wraz z wodą, w której się gotowała.
- Gdyby zupy było za mało, dolać wody z klusek, a także pokrajane w makaron jarzynki.