Przepis na faszerowane papryki
Składniki:
- 4 papryki
- 1 ząbek czosnku
- 2 cebule
- 3 łyżki oleju
- 50 dag kiszonej kapusty
- 1 strąk papryczki chili
- 1 puszka ananasa w kawałkach
- 12 dag owczego sera
- 1 łyżeczka kminku
- sól
- pieprz
- 6 małych strąków czerwonej i żółtej papryki
- 0,25 l rosołu
- 50 dag pomidorów z puszki
- słodka papryka
- 50 ml białego wina
- natka pietruszki
Opis:
- Ananasy odsączyć, sos zachować.
- Papryczkę chili przekroić wzdłuż na połówki, ostrym nożem usunąć gniazdo nasienne. Miąższ pokroić w cienkie paseczki.
- Owczy ser pokroić w kosteczkę.
- Czosnek i jedną cebulę obrać, posiekać.
- Przygotować farsz: rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju, podsmażyć na nim cebulę z czosnkiem, dodać kiszoną kapustę, paseczki chili, ananasy, 75 ml soku ananasowego, białe wino oraz owczy ser. Doprawić do smaku kminkiem, solą i pieprzem.
- Paprykę umyć, odkroić „czapeczki”, usunąć gniazda nasienne, wypełnić farszem i przykryć „czapeczkami”.
- Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, podlać rosołem.
- Piec w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 200 st.
- Drugą cebulę obrać, drobniutko posiekać i zeszklić na reszcie oleju. Dodać pomidory z puszki i zagotować. Sos doprawić solą, pieprzem i słodką papryką.
- Papryki z sosem przybrać natką pietruszki.