Faszerowane papryki

0

Przepis na faszerowane papryki

Składniki:

  • 4 papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 1 strąk papryczki chili
  • 1 puszka ananasa w kawałkach
  • 12 dag owczego sera
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól
  • pieprz
  • 6 małych strąków czerwonej i żółtej papryki
  • 0,25 l rosołu
  • 50 dag pomidorów z puszki
  • słodka papryka
  • 50 ml białego wina
  • natka pietruszki

Opis:

  1. Ananasy odsączyć, sos zachować.
  2. Papryczkę chili przekroić wzdłuż na połówki, ostrym nożem usunąć gniazdo nasienne. Miąższ pokroić w cienkie paseczki.
  3. Owczy ser pokroić w kosteczkę.
  4. Czosnek i jedną cebulę obrać, posiekać.
  5. Przygotować farsz: rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju, podsmażyć na nim cebulę z czosnkiem, dodać kiszoną kapustę, paseczki chili, ananasy, 75 ml soku ananasowego, białe wino oraz owczy ser. Doprawić do smaku kminkiem, solą i pieprzem.
  6. Paprykę umyć, odkroić „czapeczki”, usunąć gniazda nasienne, wypełnić farszem i przykryć „czapeczkami”.
  7. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, podlać rosołem.
  8. Piec w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 200 st.
  9. Drugą cebulę obrać, drobniutko posiekać i zeszklić na reszcie oleju. Dodać pomidory z puszki i zagotować. Sos doprawić solą, pieprzem i słodką papryką.
  10. Papryki z sosem przybrać natką pietruszki.
Share.

Leave A Reply