Fajny przepis na warzywko – cebula na grzankach

0

Cebula na grzankach

Opis:

  1. Pokrajać cebulę w krążki, włożyć na patelnię, podlać kilkoma łyżkami rosołu, dusić pod pokrywą.
  2. Gdy wyparuje rosół, włożyć do cebuli masło, przesmażyć, mieszając, aby zżółkła.
  3. Odsunąć cebulę na bok, w to miejsce wsypać mąkę, zasmażyć, rozprowadzić rosołem, dodać sok cytrynowy i połowę utartego sera żółtego.
  4. Wymieszać i zagotować z cebulą, nakładać na grzanki, posypać obficie serem, skropić masłem, wsunąć na blasze do gorącego piekarnika, aby przypiekły się na wierzchu.
  5. Obłożyć można grzankami wieprzową pieczeń, sznycle lub nadziewaną kapustę włoską. Grzanki powinny być zarumienione.

Składniki:

  • 1/4 kg cebuli
  • 6 dag masła
  • 1/4 l rosołu
  • 1 dag mąki
  • 1/2 cytryny
  • 4 dag sera żółtego
  • grzanki z bułki

Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa

Share.

Leave A Reply