Cebula na grzankach
Opis:
- Pokrajać cebulę w krążki, włożyć na patelnię, podlać kilkoma łyżkami rosołu, dusić pod pokrywą.
- Gdy wyparuje rosół, włożyć do cebuli masło, przesmażyć, mieszając, aby zżółkła.
- Odsunąć cebulę na bok, w to miejsce wsypać mąkę, zasmażyć, rozprowadzić rosołem, dodać sok cytrynowy i połowę utartego sera żółtego.
- Wymieszać i zagotować z cebulą, nakładać na grzanki, posypać obficie serem, skropić masłem, wsunąć na blasze do gorącego piekarnika, aby przypiekły się na wierzchu.
- Obłożyć można grzankami wieprzową pieczeń, sznycle lub nadziewaną kapustę włoską. Grzanki powinny być zarumienione.
Składniki:
- 1/4 kg cebuli
- 6 dag masła
- 1/4 l rosołu
- 1 dag mąki
- 1/2 cytryny
- 4 dag sera żółtego
- grzanki z bułki
Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa