Przepis na tort czekoladowy z wystawy wiedeńskiej
Składniki:
Ciasto:
- 18 dag masła
- 18 dag rozgrzanej czekolady
- 18 dag cukru
- 18 dag migdałów ze skórką
- 9 jaj
Krem:
- 5 jaj
- 18 dag cukru
- 3 dag mąki
- wanilia
- 18 dag masła
- 18 dag czekolady
- 6 dag zrumienionych orzechów
- lukier czekoladowy
Opis:
- Masło, rozgrzaną czekoladę i cukier utrzeć na masę, dodawać po jednym żółtku, dodać zmielone migdały i ubitą pianę, wymieszać.
- Włożyć do czterech tortownic, upiec oddzielnie 4 krążki.
- Po wystudzeniu przełożyć kremem.
- Na krem ubić w garnku na ogniu 5 jaj z cukrem, mąką i wanilią.
- Utrzeć masło, dodać rozgrzaną czekoladę, zmieszać z przestudzonym kremem, dodać zarumienione i zmielone orzechy.
- Położyć krem w chłodnym miejscu, gdy stężeje, przełożyć tort i polukrować.