Tort czekoladowy z wystawy wiedeńskiej

0

Przepis na tort czekoladowy z wystawy wiedeńskiej

Składniki:

Ciasto:

  • 18 dag masła
  • 18 dag rozgrzanej czekolady
  • 18 dag cukru
  • 18 dag migdałów ze skórką
  • 9 jaj

Krem:

  • 5 jaj
  • 18 dag cukru
  • 3 dag mąki
  • wanilia
  • 18 dag masła
  • 18 dag czekolady
  • 6 dag zrumienionych orzechów
  • lukier czekoladowy

Opis:

  1. Masło, rozgrzaną czekoladę i cukier utrzeć na masę, dodawać po jednym żółtku, dodać zmielone migdały i ubitą pianę, wymieszać.
  2. Włożyć do czterech tortownic, upiec oddzielnie 4 krążki.
  3. Po wystudzeniu przełożyć kremem.
  4. Na krem ubić w garnku na ogniu 5 jaj z cukrem, mąką i wanilią.
  5. Utrzeć masło, dodać rozgrzaną czekoladę, zmieszać z przestudzonym kremem, dodać zarumienione i zmielone orzechy.
  6. Położyć krem w chłodnym miejscu, gdy stężeje, przełożyć tort i polukrować.
Share.

Leave A Reply