W zeszłym tygodniu zarzuciłam Was zdjęciami domowych, lukrowanych pierniczków, które zrobiła moja przyjaciółka. Mam nadzieję, że daliście się skusić na to czekoladowo-miodowe szaleństwo, bo czuję, że tamta receptura to kulinarna petarda. Dziś mam dla Was coś równie pysznego, mianowicie przepis na sprawdzone, idealnie kruche ciasteczka. Zainteresowani?
Składniki na domowe, kruche ciasteczka
- 400 g mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła
- jajko
- żółtko
- 1/3 szklanki śmietany kwaśnej 18%
- szczypta soli
- 2-3 łyżki cukru pudru
- biała czekolada
- gruby cukier dekoracyjny
Mamy już składniki to teraz do dzieła – jak zrobić kruche ciastka
Zorganizujmy sobie troszkę przestrzeni, toż to ciacha będziemy ugniatać! By mieć ciasto musimy się troszkę nagimnastykować, ale bez przesady. Nie takie rzeczy się robiło. Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia. Siekamy to z zimnym masłem, dodajemy żółtko, całe jajko, cukier puder i śmietanę. Proszę jak nam szybko idzie. Całość zagniatamy – jedną ręką jeżeli w tym samym czasie odpisujemy na sms, przeglądamy gazetę i ogólnie mamy dużo czasu. Jeżeli nie jesteśmy wprawione w takich ręcznych robótkach zaangażujmy lepiej obie dłonie. Gotową kulkę wstawiamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce.
Po ok. godzinnym leżakowaniu naszego ciasta w lodówce czas je poporcjować. Każdą porcję rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy foremkami kształty. Mogą to być klasyczne kółeczka, gwiazdki lub serduszka małe i duże. Kiedyś w ikei były takie fajne zestawy z różnymi zwierzątkami. Leeloo chyba ma ten zestaw, bo jej ciasteczka są w liski i wiewiórki 🙂
Wykrojone ciasteczka układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą porcję pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przez szybkę możemy doglądać jak bardzo się rumienią, musimy wyczuć swój piekarnik, żeby nam ich za bardzo nie zabrązowił.
Czekoladę ścieramy na tarce i roztapiamy w kąpieli wodnej, co jakiś czas mieszając. Gdy całkowicie się rozpuści smarujemy nią wystudzone ciasteczka. Możemy je jeszcze posypać dekoracyjnym cukrem.
Smacznego! A jak u was wyglądają świąteczne wypieki? Stawiacie raczej na ciasta, czy ktoś pokusi się na przygotowanie słodkich, kruchych ciasteczek?
6 komentarzy
Co prawda za kruche ciastka brać się nie będzie, ale jutro mam w planach pierniki ( z gotowego ikeowskiego ciasta – tak wiem to oszustwo:D) i ciasto dyniowe 🙂 ale foremki mam te same:D hihih
ciasto dyniowe? brzmi super! będą zdjęcia na IG?
Mam genialny przepis z Kwestii Smaku!:) łap : http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/ciasto_dyniowe/przepis.html
pyszne mokre ciacho wychodzi takie jak lubię:)
tyle , ze nie wiem czy dynie jeszcze dostaniesz bo ja jakiś czas temu piekłam ją i pozamrażałam sobie takie pakiety 🙂 hehehhe
ja też mam pozamrażaną 🙂 uwielbiam krem z dyni więc musiałam się zaopatrzyć. Pięknie dziękuję za przepis!
Na ciasta i ciasteczka stawiam. 🙂 Mimo tego, że nie mogę ich niestety PFRON to sobie bez kruchych ciasteczek nie wyobrażam świąt. Największym wyzwaniem jednak będzie makowiec, oby wyszedł. 🙂
Trzymam kciuki! Makowiec to tradycja – jak wigilia to tylko z nim 🙂 Powodzenia