Tarta orzechowa

0

Przepis na tartę z orzechami

Składniki:

  • 20 dag zielonych i ciemnych winogron
  • 25 dag mąki
  • 5 jajek
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 20 dag masła
  • 3 dag mielonych orzechów laskowych
  • 25 dag śmietany kremówki
  • 3 łyżki płatków orzechów laskowych
  • cukier puder do posypania

Opis:

  1. Winogrona umyć. Mąkę przesiać do miski. Dodać jajko, jeden cukier waniliowy, sól, 10 dag cukru, masło i mielone orzechy. Wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć, włożyć na 20 minut do lodówki.
  2. Śmietanę wymieszać z resztą cukru, cukru waniliowego i jajkami. Formę na tartę wysmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ponakłuwać widelcem. Posypać 2 łyżkami płatków orzechowych.
  3. Ułożyć na cieście całe winogrona. Polać równomiernie masą śmietanowo – jajeczną. Tartę piec 50 minut w temperaturze 175 st. Posypać resztą płatków orzechowych i cukrem pudrem.
Share.

Leave A Reply