Przepis na tartę z orzechami
Składniki:
- 20 dag zielonych i ciemnych winogron
- 25 dag mąki
- 5 jajek
- 2 torebki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 20 dag masła
- 3 dag mielonych orzechów laskowych
- 25 dag śmietany kremówki
- 3 łyżki płatków orzechów laskowych
- cukier puder do posypania
Opis:
- Winogrona umyć. Mąkę przesiać do miski. Dodać jajko, jeden cukier waniliowy, sól, 10 dag cukru, masło i mielone orzechy. Wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć, włożyć na 20 minut do lodówki.
- Śmietanę wymieszać z resztą cukru, cukru waniliowego i jajkami. Formę na tartę wysmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ponakłuwać widelcem. Posypać 2 łyżkami płatków orzechowych.
- Ułożyć na cieście całe winogrona. Polać równomiernie masą śmietanowo – jajeczną. Tartę piec 50 minut w temperaturze 175 st. Posypać resztą płatków orzechowych i cukrem pudrem.