Przepis na amoniaczki
Składniki:
- 50 dkg mąki
- 8 dkg tłuszczu
- 12 dkg cukru pudru
- 1 jajo
- 2 żółtka
- 1 białko do smarowania
- 1/8 l mleka
- 1 dkg amoniaku
- 5 dkg kryształu do posypania
- 2 dkg masła do formy
Opis:
- Mąkę przesiać z amoniakiem na stolnicę, część zostawić do podsypania, posiekać z tłuszczem, wymieszać z cukrem, dodać żółtka, jaja, cukier, wanilie i tyle mleka, aby dało się zagnieść ciasto rzadsze jak na kluski.
- Zostawić w chłodnym miejscu na 30 minut.
- Wałkować na grubość 1/3 cm, wykrawać foremkami ciastka.
- Układać na posmarowanej blasze.
- Smarować białkiem, posypać grubym cukrem kryształem.
- Nakłuć w wielu miejscach.
- Piec na jasnozłoty kolor.