Amoniaczki

0

Przepis na amoniaczki

Składniki:

  • 50 dkg mąki
  • 8 dkg tłuszczu
  • 12 dkg cukru pudru
  • 1 jajo
  • 2 żółtka
  • 1 białko do smarowania
  • 1/8 l mleka
  • 1 dkg amoniaku
  • 5 dkg kryształu do posypania
  • 2 dkg masła do formy

Opis:

  1. Mąkę przesiać z amoniakiem na stolnicę, część zostawić do podsypania, posiekać z tłuszczem, wymieszać z cukrem, dodać żółtka, jaja, cukier, wanilie i tyle mleka, aby dało się zagnieść ciasto rzadsze jak na kluski.
  2. Zostawić w chłodnym miejscu na 30 minut.
  3. Wałkować na grubość 1/3 cm, wykrawać foremkami ciastka.
  4. Układać na posmarowanej blasze.
  5. Smarować białkiem, posypać grubym cukrem kryształem.
  6. Nakłuć w wielu miejscach.
  7. Piec na jasnozłoty kolor.
Share.

Leave A Reply