Przepis na sałatkę z makaronu
Opis:
- Makaron, najlepiej grubszy wermiszel, ugotować, a następnie dokładnie wypłukać w zimniej wodzie, odcedzić.
- Zimny makaron pokroić nożem na krótkie kawałki, dodać pokrojone w cienkie słupki zimne mięso lub wędlinę, starty na tarce o drobnych otworach seler i na tarce o dużych otworach – kwaszony ogórek.
- Olej wymieszać z koncentratem pomidorowym, przyprawić do smaku solą i pieprzem, mieloną papryką.
- Oblać sałatkę sosem i wymieszać.
Składniki:
- 10dag drobnego makaronu
- 15dag pieczeni wieprzowej lub wołowej
- ogórek kwaszony
- kawałek selera
- 4 łyżki oleju
- łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżeczka musztardy
- sól
Źródło: Ze zwykłych produktów, niezwykłe przepisy. K. Pyszkowska