Przepis na sałatkę z brokułów
Składniki:
- 40dag brokułów
- sól, cukier
- 3 łyżki oleju
- sok z połowy cytryny
- natka pietruszki lub koperek
- 2 pomidory
Opis:
- Umyte brokuły włożyć do wrzącej, osolonej wody, z dodatkiem cukru, gotować tylko 6 minut.
- Brokuły wyjąć i ostudzić, następnie pokroić na kawałki wielkości 1-2 cm.
- Pomidory obrać ze skórki, pokroić w słupki.
- Sałatkę przyprawić do smaku solą, posypać sporą ilością zieleniny, wymieszać za pomocą dwóch widelców z dodatkiem oleju i soku z cytryny.
- Sałatkę jako danie, np. na kolację, można posypać startym, łagodnym serem lub jajkiem ugotowanym na twardo i drobno posiekanym.
Źródło: Ze zwykłych produktów, niezwykłe potrawy. K. Pyszkowska