Hiszpańska sałatka z cebuli

0

Przepis na hiszpańską sałatkę

Opis:

  1. Cebulę pokrajać w cieniutkie talarki, zalać na 5 minut osoloną, przegotowaną wodą, po czym odcedzić na sitku.
  2. Z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu zrobić sos.
  3. Na półmisku ułożyć dorodne liście sałaty, na nie plastry cebuli posypanej szczypiorkiem.
  4. Udekorować ćwiartkami pomidorów i polać wcześniej przygotowanym sosem.
  5. Jest to prosta, ale zarazem bardzo smaczna sałatka, zwłaszcza do pieczonych mięs.

Składniki:

  • 4 duże cebule
  • 6 liści zielonej sałaty
  • oliwa
  • 3 niewielkie pomidory
  • szczypiorek, ok 2 łyżek
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Źródło: Przyjmujemy gości, Biruta Bieniecka

Share.

Leave A Reply