Podrasowane zapieksy! Zapiekanki z dodatkami

0

Lubicie zapiekanki? Ja je uwielbiam, to dla mnie taki smak z dzieciństwa. Pamiętam, że mama je nam przygotowywała na niedzielny podwieczorek gdy wszyscy zasiadaliśmy do wspólnego oglądania serialu „Dynastia”. Tradycyjny zapiekanki składają się z pieczarek i sera. My w naszej wersji troszeczkę je podrasowaliśmy. Gotowanie z przyjaciółmi to najlepsza frajda, każdy dorzucił coś od siebie i powstały tuningowane zapieksy.
zapiekanki z rukolą
Przepis w sam raz na szybką kolację – zrobicie je w 20 minut, a potrzebne składniki zależą od Waszej inwencji i preferencji. U nas to były:

Składniki na podrasowane zapiekanki

  • świeża bagietka lub bułki wielozbożowe, my mieliśmy takie z pestkami dyni
  • 1 kg pieczarek
  • 5 cebul białych
  • rukola
  • 6 suszonych pomidorów
  • dwie garści czarnych oliwek
  • świeży pomidor
  • ser żółty gouda
  • świeża bazylia
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy do duszonych pieczarek, my daliśmy pieprz ziołowy, troszkę papryki ostrej i ziół prowansalskich
  • opcjonalnie: kiełbaska, szyneczka, kapary, papryka czerwona

składniki na zapiekanki
Ej, widzicie tą dynię? Zupka krem się szykuje 🙂

Jak zrobić zapiekanki z dodatkami ?

Bardzo szybko zrobimy coś fajnego w naszej kuchni, jeżeli posiadamy ww składniki na blacie. Ser żółty trzemy na tarce na grubych oczkach. Uruchamiamy piekarnik, żeby się podgrzał (200 stopni) i czekał już gotowy na nasze specjały. Pieczarki myjemy i ścieramy na drobnych oczkach razem z cebulką. Wrzucamy do garnka i dusimy ją z przyprawami. Jeżeli chcemy dorzucić tam paprykę, to to jest ten moment 🙂
zapiekanki z oliwkami
Świeże pieczywo przecinamy w połowie i układamy na ruszcie do piekarnika. Następnie smarujemy każdą bułkę uduszonymi pieczarkami. Kładziemy na wierzchu suszone i świeże pomidory pokrojone w kawałeczki, do tego czarne oliwki w plasterki i wędlinę – jeżeli robimy mięsną wersję. Ogólnie możemy tu położyć wszystko to co lubimy!
zapiekanki z dodatkami
Wkładamy zapiekanki do piekarnika na 12 minut. Potem wysuwamy i posypujemy serem żółtym. Jeszcze 2-3 minutki i mamy gotową kolację na ciepło. Możemy jeść je z zielonymi dodatkami w postaci rukoli albo same. Jak kto woli. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować.
zapiekanki z rukolą i suszonymi pomidorami
Wypróbujecie?

Share.

About Author

Cześć! Miło Cię tu widzieć. Mam na imię Nina. Całkiem pokaźna książka z przepisami zostanie teraz rozbudowana o inne, równie inspirujące i babskie tematy. Wpadaj, kiedy tylko masz ochotę ugotować coś fajnego, przeczytać szczerą recenzję lub po prostu sprawdzić co się u mnie dzieje. Znajdziesz mnie również na FB, Instagramie oraz Endomondo. Wspominałam już, że tort bezowy z kremem mascarpone długo się przy mnie nie uchowa i nigdy nie odmawiam zakupów?

Leave A Reply