Przepis na schab pieczony z suszonymi śliwkami
Składniki:
- 80 dag schabu
- 10-15 dag suszonych śliwek
- 4 dag tłuszczu
- 1 dag mąki
Opis:
- Schab opłukać, odrąbać kości kręgosłupa, osączyć i oprószyć solą, mąką.
- Osmażyć na silnie rozpalonym tłuszczu ze wszystkich stron.
- Przełożyć na brytfannę, dodać tłuszcz ze smażenia i 3-4 łyżki wody.
- Wstawić do średnio gorącego piekarnika.
- Piec, często podlewając sosem.
- Gdy schab jest na pół miękki, włożyć suszone opłukane śliwki.
- Piec razem z mięsem, stale sos skrapiając wodą.
- Gdy schab jest całkowicie miękki, wyjąć. Pokrajać w cienkie plastry, ułożyć na półmisku, przybrać śliwkami.
- Całość polać sosem, podawać z ziemniakami, zasmażaną z winem czerwoną kapustą.