Schab pieczony z suszonymi śliwkami

0

Przepis na schab pieczony z suszonymi śliwkami

Składniki:

  • 80 dag schabu
  • 10-15 dag suszonych śliwek
  • 4 dag tłuszczu
  • 1 dag mąki

Opis:

  1. Schab opłukać, odrąbać kości kręgosłupa, osączyć i oprószyć solą, mąką.
  2. Osmażyć na silnie rozpalonym tłuszczu ze wszystkich stron.
  3. Przełożyć na brytfannę, dodać tłuszcz ze smażenia i 3-4 łyżki wody.
  4. Wstawić do średnio gorącego piekarnika.
  5. Piec, często podlewając sosem.
  6. Gdy schab jest na pół miękki,  włożyć suszone opłukane śliwki.
  7. Piec razem z mięsem, stale sos skrapiając wodą.
  8. Gdy schab jest całkowicie miękki, wyjąć. Pokrajać w cienkie plastry, ułożyć na półmisku, przybrać śliwkami.
  9. Całość polać sosem, podawać z ziemniakami, zasmażaną z winem czerwoną kapustą.
Share.

Leave A Reply