Przepis na polędwicę w sosie maderowym
Składniki:
- 1 1/2 kg polędwicy
- 1/2 cytryny
- 1 łyżka soli
- 6 dag masła
- 6 dag słoniny
- 2 pieczarki
- sos maderowy
Opis:
- Ze środkowej polędwicy usunąć żyły, nasolić ją, naszpikować słoniną i pieczarkami.
- Polać sokiem z cytryny i zostawić na 20 minut.
- Rozgrzać w rondlu masło i na ostrym ogniu zrumienić na nim polędwicę z obu stron.
- Podlać 2-3 łyżkami wody, wstawić do piekarnika i dopiekać godzinę.
- Pokrajać w cienkie plastry, ułożyć wzdłuż półmiska.
- Do rondla, w którym piekła się polędwica wlać sos maderowy.
- Zagotować i polać nim polędwicę, resztę sosu podać oddzielnie w sosjerce.
- Półmisek przybrać jarzynami i krokietami z ziemniakami.