Polędwica w sosie maderowym

0

Przepis na polędwicę w sosie maderowym

Składniki:

  • 1 1/2 kg polędwicy
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżka soli
  • 6 dag masła
  • 6 dag słoniny
  • 2 pieczarki
  • sos maderowy

Opis:

  1. Ze środkowej polędwicy usunąć żyły, nasolić ją, naszpikować słoniną i pieczarkami.
  2. Polać sokiem z cytryny i zostawić na 20 minut.
  3. Rozgrzać w rondlu masło i na ostrym ogniu zrumienić na nim polędwicę z obu stron.
  4. Podlać 2-3 łyżkami wody, wstawić do piekarnika i dopiekać godzinę.
  5. Pokrajać w cienkie plastry, ułożyć wzdłuż półmiska.
  6. Do rondla, w którym piekła się polędwica wlać sos maderowy.
  7. Zagotować i polać nim polędwicę, resztę sosu podać oddzielnie w sosjerce.
  8. Półmisek przybrać jarzynami i krokietami z ziemniakami.
Share.

Leave A Reply