Przepis na pierś z gołębia z puree z dyni i sosem buraczano waniliowym wg Miłosza Wyrwicza
Składniki:
- 1 gołąb
- olej do smażenia
- 4 plastry słoniny
- 150 ml wywaru (najlepiej z korpusu gołębia)
- 50 ml soku z buraków
- ¼ laski wanilii
- sól i pieprz
- 150 g dyni
- 1 gałązka tymianku
- 1 gałązka rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- ok. 40 g papardelle
Opis:
- Gołębia oczyszczamy, solimy i obsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Obkładamy słoniną i odstawiamy.
- Przygotowujemy sos: Wywar zagotowujemy z sokiem z buraków i wanilią. Doprawiamy do smaku solą i odrobiną pieprzu.
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Dynię kroimy w kostkę i pieczemy wraz z tymiankiem, rozmarynem i czosnkiem do miękkości i lekkiego zarumienienia.
- Zawiniętego w słoninę gołębia pieczemy w piekarniku ok. 15min, w temp. 180-190C. Odstawiamy na około 10 minut aby „odpoczął”. Papardelle gotujemy w osolonej wodzie al’dente.
- Przed podaniem wycinamy z gołębia piersi i serwujemy je z dodatkami.
Źródło: http://masterchef.tvn.pl/ksiazka-przepisow