Pierś z gołębia z puree z dyni i sosem buraczano waniliowym

0

Przepis na pierś z gołębia z puree z dyni i sosem buraczano waniliowym wg Miłosza Wyrwicza

Składniki:

  • 1 gołąb
  • olej do smażenia
  • 4 plastry słoniny
  • 150 ml wywaru (najlepiej z korpusu gołębia)
  • 50 ml soku z buraków
  • ¼ laski wanilii
  • sól i pieprz
  • 150 g dyni
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 40 g papardelle

Opis:

  1. Gołębia oczyszczamy, solimy i obsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Obkładamy słoniną i odstawiamy.
  2. Przygotowujemy sos: Wywar zagotowujemy z sokiem z buraków i wanilią. Doprawiamy do smaku solą i odrobiną pieprzu.
  3. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Dynię kroimy w kostkę i pieczemy wraz z tymiankiem, rozmarynem i czosnkiem do miękkości i lekkiego zarumienienia.
  4. Zawiniętego w słoninę gołębia pieczemy w piekarniku ok. 15min, w temp. 180-190C. Odstawiamy na około 10 minut aby „odpoczął”. Papardelle gotujemy w osolonej wodzie al’dente.
  5. Przed podaniem wycinamy z gołębia piersi i serwujemy je z dodatkami.

 

Źródło: http://masterchef.tvn.pl/ksiazka-przepisow

Share.

Leave A Reply