Przepis na królika duszonego w sosie śmietanowym
Składniki:
- 0,75-1 kg królika (udziec lub comber)
- 5 dkg tłuszczu
- 1 szklanka rosołu
- 1/2 cytryny
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanka śmietany
- 2 łyżki drobno usiekanej zielonej pietruszki
- sól
Opis:
- Mięso z królika umyć, osączyć, pokrajać w porcje.
- Każdą z porcji otoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do rondla, osolić.
- Podlać rosołem i poddusić, w trakcie duszenia skropić sokiem z cytryny.
- Gdy mięso będzie już miękkie wymieszać sos ze śmietaną.
- Dodać zieleninę.
- Doprawić do smaku solą.
- Podawać z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko i surówek jarzynowych.