Królik duszony w sosie śmietanowym

0

Przepis na królika duszonego w sosie śmietanowym

Składniki:

  • 0,75-1 kg królika (udziec lub comber)
  • 5 dkg tłuszczu
  • 1 szklanka rosołu
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanka śmietany
  • 2 łyżki drobno usiekanej zielonej pietruszki
  • sól

Opis:

  1. Mięso z królika umyć, osączyć, pokrajać w porcje.
  2. Każdą z porcji otoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do rondla, osolić.
  3. Podlać rosołem i poddusić, w trakcie duszenia skropić sokiem z cytryny.
  4. Gdy mięso będzie już miękkie wymieszać sos ze śmietaną.
  5. Dodać zieleninę.
  6. Doprawić do smaku solą.
  7. Podawać z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko i surówek jarzynowych.
Share.

Leave A Reply