Zrazy nelsońskie z grzybów

0

Przepis na zrazy nelsońskie z grzybów

Składniki:

  • 4-6 dag grzybów suszonych
  • 8-10 dag cebuli
  • 3 dag tłuszczu
  • 2 dag tłuszczu do smarowania rondla
  • 1 kg ziemniaków
  • 1/8 l śmietany
  • 1/4 l mleka
  • sól
  • pieprz

Opis:

  1. Średniej wielkości grzyby suszone opłukać i bardzo dokładnie umyć, namoczyć w mleku na 1 godzinę i ugotować w tym samym płynie, odcedzić.
  2. Osobno ugotować w skórce i na półmiękko ziemniaki, obrać, pokrajać w grube plastry.
  3. Cebulę obrać, pokrajać w krążki, zasmażyć na tłuszczu.
  4. Rondel wysmarować tłuszczem, ułożyć warstwę ziemniaków, na ziemniaki kłaść grzyby, cebulę, osolić i posypać pieprzem.
  5. Przykryć ziemniakami, zalać śmietaną, wstawić do gorącego piekarnika i zapiec.
  6. Podawać z surówkami z warzyw.
Share.

About Author

Cześć! Miło Cię tu widzieć. Mam na imię Nina. Całkiem pokaźna książka z przepisami zostanie teraz rozbudowana o inne, równie inspirujące i babskie tematy. Wpadaj, kiedy tylko masz ochotę ugotować coś fajnego, przeczytać szczerą recenzję lub po prostu sprawdzić co się u mnie dzieje. Znajdziesz mnie również na FB, Instagramie oraz Endomondo. Wspominałam już, że tort bezowy z kremem mascarpone długo się przy mnie nie uchowa i nigdy nie odmawiam zakupów?

Leave A Reply