Przepis na zrazy nelsońskie z grzybów
Składniki:
- 4-6 dag grzybów suszonych
- 8-10 dag cebuli
- 3 dag tłuszczu
- 2 dag tłuszczu do smarowania rondla
- 1 kg ziemniaków
- 1/8 l śmietany
- 1/4 l mleka
- sól
- pieprz
Opis:
- Średniej wielkości grzyby suszone opłukać i bardzo dokładnie umyć, namoczyć w mleku na 1 godzinę i ugotować w tym samym płynie, odcedzić.
- Osobno ugotować w skórce i na półmiękko ziemniaki, obrać, pokrajać w grube plastry.
- Cebulę obrać, pokrajać w krążki, zasmażyć na tłuszczu.
- Rondel wysmarować tłuszczem, ułożyć warstwę ziemniaków, na ziemniaki kłaść grzyby, cebulę, osolić i posypać pieprzem.
- Przykryć ziemniakami, zalać śmietaną, wstawić do gorącego piekarnika i zapiec.
- Podawać z surówkami z warzyw.