Placek po cygańsku

0

Przepis na placek po cygańsku

Składniki:

  • około 1 kg ziemniaków, najlepiej dużych
  • 1 kostka rosołowa
  • 10 dkg cebuli
  • 250 g mąki
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku lub jeden duży
  • 25 dkg pieczarek
  • 0,5 kg mięsa wieprzowego gulaszowego lub kiełbasy cienkiej
  • papryka ostra
  • ketchup
  • sól, pieprz

Opis:

  1. Mięso umyć i pokrajać w paski lub grubą kostkę.
  2. Podobnie postąpić z warzywami.
  3. Razem wszystko wymieszać, dołożyć kostkę rosołową.
  4. Przyrządzić gulasz według własnego uznania, doprawić obficie przyprawami.
  5. Ziemniaki obrane i umyte zetrzeć na tarce.
  6. Upiec placki ziemniaczane wielkości dużego talerza.
  7. Do środka kładziemy gulasz z kawałkami mięsa.
  8. Składamy placka na pół, można zostawić też go rozłożonego.
  9. Zalewamy sosem gulaszowym.
  10. Placki można ozdobić sałatą roszponką.

Share.

About Author

Cześć! Miło Cię tu widzieć. Mam na imię Nina. Całkiem pokaźna książka z przepisami zostanie teraz rozbudowana o inne, równie inspirujące i babskie tematy. Wpadaj, kiedy tylko masz ochotę ugotować coś fajnego, przeczytać szczerą recenzję lub po prostu sprawdzić co się u mnie dzieje. Znajdziesz mnie również na FB, Instagramie oraz Endomondo. Wspominałam już, że tort bezowy z kremem mascarpone długo się przy mnie nie uchowa i nigdy nie odmawiam zakupów?

Leave A Reply