Placek po cygańsku

0

Przepis na placek po cygańsku

Składniki:

  • około 1 kg ziemniaków, najlepiej dużych
  • 1 kostka rosołowa
  • 10 dkg cebuli
  • 250 g mąki
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku lub jeden duży
  • 25 dkg pieczarek
  • 0,5 kg mięsa wieprzowego gulaszowego lub kiełbasy cienkiej
  • papryka ostra
  • ketchup
  • sól, pieprz

Opis:

  1. Mięso umyć i pokrajać w paski lub grubą kostkę.
  2. Podobnie postąpić z warzywami.
  3. Razem wszystko wymieszać, dołożyć kostkę rosołową.
  4. Przyrządzić gulasz według własnego uznania, doprawić obficie przyprawami.
  5. Ziemniaki obrane i umyte zetrzeć na tarce.
  6. Upiec placki ziemniaczane wielkości dużego talerza.
  7. Do środka kładziemy gulasz z kawałkami mięsa.
  8. Składamy placka na pół, można zostawić też go rozłożonego.
  9. Zalewamy sosem gulaszowym.
  10. Placki można ozdobić sałatą roszponką.

Share.

Leave A Reply