Przepis na placek po cygańsku
Składniki:
- około 1 kg ziemniaków, najlepiej dużych
- 1 kostka rosołowa
- 10 dkg cebuli
- 250 g mąki
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku lub jeden duży
- 25 dkg pieczarek
- 0,5 kg mięsa wieprzowego gulaszowego lub kiełbasy cienkiej
- papryka ostra
- ketchup
- sól, pieprz
Opis:
- Mięso umyć i pokrajać w paski lub grubą kostkę.
- Podobnie postąpić z warzywami.
- Razem wszystko wymieszać, dołożyć kostkę rosołową.
- Przyrządzić gulasz według własnego uznania, doprawić obficie przyprawami.
- Ziemniaki obrane i umyte zetrzeć na tarce.
- Upiec placki ziemniaczane wielkości dużego talerza.
- Do środka kładziemy gulasz z kawałkami mięsa.
- Składamy placka na pół, można zostawić też go rozłożonego.
- Zalewamy sosem gulaszowym.
- Placki można ozdobić sałatą roszponką.