Przepis na sos szary
Składniki:
- 3 dag migdałów
- 3 dag rodzynków
- 2 goździki
- 4 ziarna pieprzu
- szczypta listka bobkowego
- 1/2 cytryny
- 1 dag piernika
- 1 kieliszek wina czerwonego
- 1 łyżeczka cukru
- 4 dag masła
- 3 dag mąki
- 1/2 l rosołu
- 2 suszone śliwki
- karmel
Opis:
- Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić rosołem, dodać korzenie, piernik, cukier, śliwki i sok z cytryny.
- Gotować 1/2 godziny.
- Gdy nabierze korzennego zapachu, wlać do sosu wino, włożyć wymyte i przebrane rodzynki, oparzone i pokrajane drobniutko migdały.
- Zagotować i podawać z ozorem lub rybą.
Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa