Sos szary

0

Przepis na sos szary

Składniki:

  • 3 dag migdałów
  • 3 dag rodzynków
  • 2 goździki
  • 4 ziarna pieprzu
  • szczypta listka bobkowego
  • 1/2 cytryny
  • 1 dag piernika
  • 1 kieliszek wina czerwonego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 dag masła
  • 3 dag mąki
  • 1/2 l rosołu
  • 2 suszone śliwki
  • karmel

Opis:

  1. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić rosołem, dodać korzenie, piernik, cukier, śliwki i sok z cytryny.
  2. Gotować 1/2 godziny.
  3. Gdy nabierze korzennego zapachu, wlać do sosu wino, włożyć wymyte i przebrane rodzynki, oparzone i pokrajane drobniutko migdały.
  4. Zagotować i podawać z ozorem lub rybą.

Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa

Share.

Leave A Reply