Przepis na zrazy z sardynkami
Składniki:
- 1/2 kg mięsa
- 3 sardynki
- 1 bułka
- 1 cebula
- 2 dag masła
- 1/16 l bułki tartej
- 1 jajo
- 6 dag masła do obsmażania
- 1/4 l rosołu
- 1/8 l śmietany
- 3 dag mąki
- 12 ziaren pieprzu na sos
Opis:
- Sardynki oczyścić, z mięsa usunąć żyły.
- Mięso i sardynki zemleć z uduszoną na maśle cebulą, namoczoną i wyciśniętą bułką, dodać jajo i sól.
- Dokładnie wszystko wymieszać.
- Formować małe kulki, których powinno być 12.
- Otaczać każdą w bułce, smażyć na rozgrzanym maśle.
- Gdy są rumiane z każdej strony, zalać śmietaną rozbitą z mąką, wlać gorący rosół i włożyć pieprz.
- Dusić pod pokrywą 5 minut.
- Do tych zrazików podać ziemniaki, ryż albo buraczki.