Przepis na zupę z sałaty
Składniki:
- 8 główek sałaty
- 4 dag masła
- 2 dag mąki
- sporo jarzyn
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- kładzione kluski francuskie jako dodatek
Opis:
- Pokrajane jarzyny gotować na smak do zupy.
- Oczyścić sałatę, osączyć z wody, pokrajać, włożyć do rondla z usiekaną cebulą, masłem, dusić, aż będzie miękka.
- Gdy woda z niej wyparuje, podsypać mąką, podlać smakiem z jarzyn, następnie przetrzeć przez sito, dosolić, dodać zmielony ząbek czosnku, zagotować.
- Pokrajać trochę ugotowanych w zupie jarzynek w ładne słupki, włożyć do wazy.
- Na końcu włożyć na wrzącą zupę kluski francuskie.
Źródło: Jak gotować, Mari Disslowa