Przepis na barszcz w filiżankach
Składniki:
- 1/2 kg wołowiny
- 1 seler
- 1 pietruszka
- 2 cebule
- 1/2 kg buraków
- pęczek koperku
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 l kwasu burakowego
- 1 białko
- 1/2 łyżka soli
- pierożki z mięsem lub paszteciki jako dodatek
Opis:
- Gotować mięso wraz z pokrajaną w części cebulą, jarzynami, całymi burakami, dodając 1 l wody i 1/2 łyżki soli.
- Gdy buraki są miękkie, wyjąć je, utrzeć na tarce, ponownie włożyć do rosołu, dodać koperek, roztarty ząbek czosnku.
- Wlać kwas burakowy, który wpierw należy rozkłócić z białkiem.
- Gotować razem z burakami jeszcze 5-10 minut.
- Gdy barszcz nabierze koloru, przecedzić przez płótno i podawać w filiżankach.
- Można podać pieczone pierożki z mięsem lub paszteciki.
Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa