Przepis na sos majonezowo-chrzanowy
Opis:
- Oczyszc zony korzeń chrzanu zetrzeć na tarce o drobnych otworach.
- Żółtko utrzeć w miseczce z dodatkiem kilku kropli soku z cytryny lub kwasku cytrynowego, wkraplać olej, aż powstanie gęsty, puszysty majonez.
- Do majonezu dodać chrzan, sól, cukier do smaku, a jeżeli sos jest nieco za gęsty dodać 3 lub 3 łyżko gęstej śmietany.
- Sos majonezowy z chrzanem można podawać do wszystkich mięs, wędlin, jaj.
Składniki:
- żółtko
- sok z połowy cytryny
- szklanka oleju
- sól, cukier
- korzeń chrzanu
Źródło: Ze zwykłych produktów, niezwykłe potrawy. K. Pyszkowska
Jeden komentarz
Pingback: • Śniadanie Wielkanocne - przepis, składniki, przygotowanie - Ale przepis! - Przepisy kulinarne