Przepis na deep z zielanki
Składniki:
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka posiekanej rzeżuchy
- 1 łyżeczka posiekanych listków z młodej pietruszki
- 1 łyżeczka posiekanego selera
- 1 łyżeczka posiekanego estragonu
- 1 łyżeczka posiekanego szczawiu
- 4 dag masła
- 1/4 l śmietany
- 1/2 cytryny
Opis:
- Posiekaną zieleninke dusić z 2 dag masła 10 minut pod pokrywą.
- Oddzielnie zrobić zasmażkę, rozprowadzić śmietaną.
- Dodać uduszoną zieleninkę, zagotować i przetrzeć przez sito.
- Zagrzać sos jeszcze raz, wycisnąć sok z cytryny.
- Dodać szczyptę soli, cukru, a gdy sos jest za gęsty – troszeczkę rosołu.
- Przed podaniem rozmieszać z masłem.