Przepis na racuszki z sera smażone
Składniki:
- 40 dag sera twarogu
- 4 jaja
- 2 dag masła
- 5 dag mąki do posypania
- 2 dag mąki ziemniaczanej
- sól
- 5-6 dag tłuszczu do smażenia
Opis:
- Świeży ser, niekwaśny, dobrze odciśnięty, przetrzeć przez sito lub przepuścić przez maszynkę.
- Masło utrzeć z żółtkami, włożyć ser, utrzeć na gładką masę.
- Ubić pianę, kłaść partiami na masę serową, posypać mąką ziemniaczaną, lekko wymieszać.
- Formować w mące nieduże, dosyć grube kotleciki.
- Smażyć z 2 stron na tłuszczu, na złoty kolor.
- Ułożyć na półmisku okrągłym w koło opierając jeden o drugi.
- Podawać ze śmietaną.