Racuszki z sera smażone

0

Przepis na racuszki z sera smażone

Składniki:

  • 40 dag sera twarogu
  • 4 jaja
  • 2 dag masła
  • 5 dag mąki do posypania
  • 2 dag mąki ziemniaczanej
  • sól
  • 5-6 dag tłuszczu do smażenia

Opis:

  1. Świeży ser, niekwaśny, dobrze odciśnięty, przetrzeć przez sito lub przepuścić przez maszynkę.
  2. Masło utrzeć z żółtkami, włożyć ser, utrzeć na gładką masę.
  3. Ubić pianę, kłaść partiami na masę  serową, posypać mąką ziemniaczaną, lekko wymieszać.
  4. Formować w mące nieduże, dosyć grube kotleciki.
  5. Smażyć z 2 stron na tłuszczu, na złoty kolor.
  6. Ułożyć na półmisku okrągłym w koło opierając jeden o drugi.
  7. Podawać ze śmietaną.
Share.

Leave A Reply