Pierogi z mąki gryczanej z serem

0

Przepis na pierogi z mąki gryczanej z serem

Składniki:

  • 30 dkg mąki gryczanej
  • 20 dkg mąki pszennej
  • 1/4 l śmietany
  • 30 dkg sera twarogu
  • 1 żółtko
  • sól
  • 3 dkg masła do polania

Opis:

  1. Przesianą mąkę gryczaną zalać wrzącą wodą, wymieszać starannie, dosypać mąkę pszenną, zagnieść ciasto.
  2. Ciasto po wyrobieniu powinno być gęste.
  3. Ser przetrzeć lub przepuścić przez maszynkę, utrzeć z żółtkiem, osolić.
  4. Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm, wykrawać foremką krążki lub pokrajać na kwadraty 6cm na 6 cm.
  5. Na środek nakładać łyżeczką nadzienie.
  6. Krążki składać na pół, dokładnie zlepiać brzegi ciasta.
  7. Wrzucać partiami na osoloną, wrzącą wodę, zamieszać łyżką.
  8. Przykryć, gdy podpłyną w górę- odkryć.
  9. Gotować 2-3 minuty, zrobić próbę przekrawając pieróg.
  10. Wybierać łyżką cedzakową na cedzak, przelać gorącą wodą, osączyć.
  11. Wyłożyć na ogrzany półmisek, polać stopionym masłem.
Share.

Leave A Reply