Przepis na pierogi z mąki gryczanej z serem
Składniki:
- 30 dkg mąki gryczanej
- 20 dkg mąki pszennej
- 1/4 l śmietany
- 30 dkg sera twarogu
- 1 żółtko
- sól
- 3 dkg masła do polania
Opis:
- Przesianą mąkę gryczaną zalać wrzącą wodą, wymieszać starannie, dosypać mąkę pszenną, zagnieść ciasto.
- Ciasto po wyrobieniu powinno być gęste.
- Ser przetrzeć lub przepuścić przez maszynkę, utrzeć z żółtkiem, osolić.
- Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm, wykrawać foremką krążki lub pokrajać na kwadraty 6cm na 6 cm.
- Na środek nakładać łyżeczką nadzienie.
- Krążki składać na pół, dokładnie zlepiać brzegi ciasta.
- Wrzucać partiami na osoloną, wrzącą wodę, zamieszać łyżką.
- Przykryć, gdy podpłyną w górę- odkryć.
- Gotować 2-3 minuty, zrobić próbę przekrawając pieróg.
- Wybierać łyżką cedzakową na cedzak, przelać gorącą wodą, osączyć.
- Wyłożyć na ogrzany półmisek, polać stopionym masłem.