Przepis na pieczone jabłka faszerowane masą marcepanową i bakaliami polane lekko słonym karmelem.
Składniki:
2 duże ładne jabłka, najlepiej lekko kwaśne
Masa marcepanowa
- 100 g migdałów
- 100 g cukru pudru
- 3-4 łyżki śmietany 36%
- garść rodzynek
- 20 + 50 ml rumu lub śliwowicy
- garść posiekanych orzechów (włoskie, laskowe, macadamia, nerkowce)
- kilka kropli soku z cytryny
- otarta skórka z 1/4 pomarańczy
- otarta skórka z 1/4 cytryny
- płaska łyżeczka cynamonu
- 200 ml soku jabłkowego
Maślano-słony karmel
- 100 g fruktozy
- 1 łyżka wody
- 65 g masła
- 5 łyżek śmietany 30%
- ½ łyżeczki soli w kryształkach
Opis:
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.
- Migdały sparzyć wrzącą wodą, odstawić na ok. 10 minut. W międzyczasie zalać rodzynki podgrzanym alkoholem (20 ml). Posiekane orzechy zarumienić na suchej, rozgrzanej patelni.
- Migdały obrać ze skórki, wysuszyć na papierowym ręczniku kuchennym, zmielić. Dodać cukier, śmietanę i sok z cytryny, rodzynki, orzechy, skórkę z pomarańczy i cytryny, dobrze wymieszać.
- Ściąć górne części jabłek i nożem wydrążyć gniazda nasienne. W połowie wysokości, wokół każdego jabłka zrobić nacięcie w celu uniknięcia zniekształcenia się i pęknięcia jabłka podczas pieczenia. Jabłka posypać od środka cynamonem, wypełnić marcepanem z bakaliami i ułożyć w blaszce do pieczenia wysmarowanej masłem. Podlać sokiem jabłkowym i rumem (lub śliwowicą). Piec przez ok 30-35 minut (bardzo duże jabłka piec dłużej, przez około 40 – 45 minut) do miękkości.
- W rondelku o grubym dnie rozpuścić nie mieszając (!) fruktozą z wodą. Gotować na średnim ogniu, aż fruktoza zacznie gęstnieć i nabierze złotego koloru. Natychmiast zestawić z ognia i cały czas mieszając trzepaczką dodać masło w kawałkach. Gdy masło połączy sie z karmelem, dodać śmietanę i ponownie dokładnie wymieszać, dodać sól.
- Upieczone jabłko położyć na talerzu, polać karmelem, serwować gorące.
Źródło: http://masterchef.tvn.pl/ksiazka-przepisow