Pieczone jabłka faszerowane masą marcepanową i bakaliami polane lekko słonym karmelem wg Basi Ritz

0

Przepis na pieczone jabłka faszerowane masą marcepanową i bakaliami polane lekko słonym karmelem.

Składniki:

2 duże ładne jabłka, najlepiej lekko kwaśne

Masa marcepanowa

  • 100 g migdałów
  • 100 g cukru pudru
  • 3-4 łyżki śmietany 36%
  • garść rodzynek
  • 20 + 50 ml rumu lub śliwowicy
  • garść posiekanych orzechów (włoskie, laskowe, macadamia, nerkowce)
  • kilka kropli soku z cytryny
  • otarta skórka z 1/4 pomarańczy
  • otarta skórka z 1/4 cytryny
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 200 ml soku jabłkowego

Maślano-słony karmel

  • 100 g fruktozy
  • 1 łyżka wody
  • 65 g masła
  • 5 łyżek śmietany 30%
  • ½ łyżeczki soli w kryształkach

Opis:

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

  1. Migdały sparzyć wrzącą wodą, odstawić na ok. 10 minut. W międzyczasie zalać rodzynki podgrzanym alkoholem (20 ml). Posiekane orzechy zarumienić na suchej, rozgrzanej patelni.
  2. Migdały obrać ze skórki, wysuszyć na papierowym ręczniku kuchennym, zmielić. Dodać cukier, śmietanę i sok z cytryny, rodzynki, orzechy, skórkę z pomarańczy i cytryny, dobrze wymieszać.
  3. Ściąć górne części jabłek i nożem wydrążyć gniazda nasienne. W połowie wysokości, wokół każdego jabłka zrobić nacięcie w celu uniknięcia zniekształcenia się i pęknięcia jabłka podczas pieczenia. Jabłka posypać od środka cynamonem, wypełnić marcepanem z bakaliami i ułożyć w blaszce do pieczenia wysmarowanej masłem. Podlać sokiem jabłkowym i rumem (lub śliwowicą). Piec przez ok 30-35 minut (bardzo duże jabłka piec dłużej, przez około 40 – 45 minut) do miękkości.
  4. W rondelku o grubym dnie rozpuścić nie mieszając (!) fruktozą z wodą. Gotować na średnim ogniu, aż fruktoza zacznie gęstnieć i nabierze złotego koloru. Natychmiast zestawić z ognia i cały czas mieszając trzepaczką dodać masło w kawałkach. Gdy masło połączy sie z karmelem, dodać śmietanę i ponownie dokładnie wymieszać, dodać sól.
  5. Upieczone jabłko położyć na talerzu, polać karmelem, serwować gorące.

Źródło: http://masterchef.tvn.pl/ksiazka-przepisow

Share.

Leave A Reply