Łazanki z naleśników

0

Przepis na łazanki z naleśników

Składniki:

  • 6 dag mąki
  • 1 dag masła
  • 1 jajo
  • 1/8 l mleka lub wody
  • 3 dag masła lub 2 dag świeżej słoninki do smażenia

Opis:

  1. Rozkłócić w garnku żółtko z mąką, odrobiną soli, roztopionym masłem i mlekiem.
  2. Dodać ubite na pianę białko, zmieszać dokładnie.
  3. Rozgrzać patelnie, gdy zaczyna dymić, wytrzeć najpierw papierem, następnie posmarować słoniną, wbitą na widelec.
  4. Wlać łyżką ciasto, rozlać równo na całej patelni, zrumienić, obrócić naleśnik i zrumienić z drugiej storny, pilnując, aby się równo zarumienił.
  5. Pokrajać równe łazanki i przesuszyć.

Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa

Share.

Leave A Reply