Acorda z krewetkami pana Makłowicza

0

Przepis na acordę z krewetkami pana Makłowicza

Składniki:

  • 8 dużych krewetek
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 1 marchewka
  • kilka ziaren pieprzu
  • szczypta słodkiej papryki w proszku
  • pęczek kolendry
  • ćwierć szklanki białego wina
  • 120 g suszonego chleba
  • 1 żółtko
  • 100 g kiełbasy chourizo
  • sól, pieprz

Opis:

  1. Krewetki obrać z chitynek i pozbawić głów.
  2. W rondlu rozgrzać łyżkę oliwy, dodać 1- ną posiekaną cebulę, obraną i pokrojoną marchewkę, cały ząbek czosnku oraz chitynki i głowy krewetek, smażyć 2-3 min.
  3. Dolać 500 mol wody wraz z listkiem laurowym i kilkoma ziarnami pieprzu, zagotować i trzymać na małym ogniu ok. 20 min.
  4. W rondlu lub na patelni rozgrzać pozostałą oliwę, zeszklić resztę drobno posiekanej cebuli, dodać obrane krewetki, dorobno posiekany pozostały czosnek.
  5. Oprószyć paprykę w proszku.
  6. Dusić kilka minut, przełożyć krewetki na talerz.
  7. Na patelnie wlać wino, chwilę trzymać na mocnym ogniu.
  8. Dodać pokrojony w kawałki chleb, podlać przecedzonym bulionem z jarzyn i chitynek, dodać posiekaną natkę kolendry, dusić, aż chleb sie rozpadnie.
  9. Dodać krewetki i pokrojoną w plastry kiełbasę, trzymać na małym ogniu 2-3 minuty. Zdjąć z ognia.
  10. Zagęścić całość żółtkiem, wymieszać, podawać.

Przepis zaczerpnięty ze strony pana Makłowicza.

Share.

Leave A Reply