Przepis na acordę z krewetkami pana Makłowicza
Składniki:
- 8 dużych krewetek
- 3 łyżki oliwy
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 1 marchewka
- kilka ziaren pieprzu
- szczypta słodkiej papryki w proszku
- pęczek kolendry
- ćwierć szklanki białego wina
- 120 g suszonego chleba
- 1 żółtko
- 100 g kiełbasy chourizo
- sól, pieprz
Opis:
- Krewetki obrać z chitynek i pozbawić głów.
- W rondlu rozgrzać łyżkę oliwy, dodać 1- ną posiekaną cebulę, obraną i pokrojoną marchewkę, cały ząbek czosnku oraz chitynki i głowy krewetek, smażyć 2-3 min.
- Dolać 500 mol wody wraz z listkiem laurowym i kilkoma ziarnami pieprzu, zagotować i trzymać na małym ogniu ok. 20 min.
- W rondlu lub na patelni rozgrzać pozostałą oliwę, zeszklić resztę drobno posiekanej cebuli, dodać obrane krewetki, dorobno posiekany pozostały czosnek.
- Oprószyć paprykę w proszku.
- Dusić kilka minut, przełożyć krewetki na talerz.
- Na patelnie wlać wino, chwilę trzymać na mocnym ogniu.
- Dodać pokrojony w kawałki chleb, podlać przecedzonym bulionem z jarzyn i chitynek, dodać posiekaną natkę kolendry, dusić, aż chleb sie rozpadnie.
- Dodać krewetki i pokrojoną w plastry kiełbasę, trzymać na małym ogniu 2-3 minuty. Zdjąć z ognia.
- Zagęścić całość żółtkiem, wymieszać, podawać.
Przepis zaczerpnięty ze strony pana Makłowicza.