Przepis na śledzie po polsku
Składniki:
- 4 śledzie mleczaki
- 1 duża cebula
- 5 plasterków cytryny bez skórki
- sok z jednej cytryny
- szklanka słodkiej śmietanki
- pół łyżeczki cukru pudru
Opis:
- Śledzie sprawić, umyć dokładnie i wymoczyć w zimnej wodzie przez 24 godziny, zmieniając je wielokrotnie.
- Ściągnąć skórkę, odciąć ogony i płetwy, podzielić na filety, z których dokładnie wybrać ości.
- Filety ułożyć w słoju, przekładając je cieniutkimi talarkami cebuli i plastrami cytryny.
- Śmietankę połączyć z sokiem wyciśniętym z cytryny oraz przetartymi przez nylonowe sito mleczami, przyprawić cukrem pudrem.
- Otrzymanym sosem zalać filety i obwiązany lub przykryty słój postawić w chłodnym miejscu na 24 godziny.
- Po tym czasie śledzie są dojrzałe o gotowe do jedzenia.