Przepis na risotto z jarzynami
Składniki:
- 12 dag ryżu
- 10 dag masła
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 1 kalarepa
- 1 por
- 1 kapusta włoska
- 5 dag sera żółtego
- 2 grzyby lub pieczarki
- 1 cebula
- 4 dag masła
- 1 buła do zarumienienia
Opis:
- Gotować ryż w 1/2 l wody z 5 dag masła, oddzielnie dusić poszatkowane jarzyny i grzyby z 5 dag masła i usiekanym koprem, pietruszką i cebulą, dodając po łyżce wody, aby się nie przypaliły.
- Gdy ryż i jarzyny będą miękkie, wymieszać je, dodając ser żółty.
- Pozostawić nieco sera do posypania po wierzchu.
- Włożyć do dobrze wysmarowanej formy, wsunąć na 1/2 godz. do piekarnika.
- Podając na stół, posypać serem i zrumienić bułeczką.