Risotto z dynią pana Makłowicza

0

Przepis na risotto z dynią pana Makłowicza

Składniki:

  • 300 gram ryżu
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 l bulionu rosołowego
  • 200 g dyni
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • łyżka masła
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz

Opis:

  1. W garnku zagotować bulion jarzynowy według tradycyjnej receptury.
  2. Do drugiego garnka wlać wino i je rozgrzać, wrzucić pokrojoną na małe kawałki dynię. Uprzednio należy obrać dynie ze skórki.
  3. Na patelni rozgrzać masło, dodać oliwę.
  4. Zeszklić cebulę.
  5. Dosypać ryż i przez chwile dusić, aż ziarenka będą lekko przezroczyste.
  6. Wlać do tego odrobinę bulionu. Dynie zmiksować, przełożyć do ryżu na patelni.
  7. Trzymać na ogniu aż płyn wsiąknie, mieszając od czasu do czasu.
  8. Dodać słodkiej śmietanki.
  9. Przełożyć do talerza, posypać startym parmezanem lub plastrem żółtego sera.

Przepis zaczerpnięty z oficjalnej strony pana Makłowicza.

Share.

Leave A Reply