Przepis na risotto z dynią pana Makłowicza
Składniki:
- 300 gram ryżu
- 4 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1 l bulionu rosołowego
- 200 g dyni
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 100 ml słodkiej śmietanki
- łyżka masła
- 3 łyżki startego parmezanu
- sól, pieprz
Opis:
- W garnku zagotować bulion jarzynowy według tradycyjnej receptury.
- Do drugiego garnka wlać wino i je rozgrzać, wrzucić pokrojoną na małe kawałki dynię. Uprzednio należy obrać dynie ze skórki.
- Na patelni rozgrzać masło, dodać oliwę.
- Zeszklić cebulę.
- Dosypać ryż i przez chwile dusić, aż ziarenka będą lekko przezroczyste.
- Wlać do tego odrobinę bulionu. Dynie zmiksować, przełożyć do ryżu na patelni.
- Trzymać na ogniu aż płyn wsiąknie, mieszając od czasu do czasu.
- Dodać słodkiej śmietanki.
- Przełożyć do talerza, posypać startym parmezanem lub plastrem żółtego sera.
Przepis zaczerpnięty z oficjalnej strony pana Makłowicza.