Przepis na krokiety z ryżem i szynką
Składniki:
- 6 dag ryżu
- 12 dag wieprzowiny
- 12 dag okrawków z szynki
- 1 cebula
- 2 dag masła
- 1 jajo
- 5 dag mąki
- 1/8 l tartej bułki
- olej
Opis:
- Wieprzowinę gotować 30 minut w 1/4 l rosołu.
- Ryż gotować oddzielnie, również 30 minut.
- Oddzielnie udusić cebulę na maśle, zemleć w maszynce wraz z wieprzowiną, szynką, ryżem, cebulą.
- Wbić do masy jajo i wymieszać.
- Posypać pieprzem i wyrobić dokładnie łyżką, podzielić na dwanaście równych części.
- Robić krokiety w kształcie wałeczków, trochę spłaszczać.
- Otoczyć w mące, jaju i bułce, smażyć, nie wysuszając zbytnio.
- Powinny być lekko rumiane.
- Podawać z sosem lub jarzynami.