Krokiety z ryżu z szynką

0

Przepis na krokiety z ryżem i szynką

Składniki:

  • 6 dag ryżu
  • 12 dag wieprzowiny
  • 12 dag okrawków z szynki
  • 1 cebula
  • 2 dag masła
  • 1 jajo
  • 5 dag mąki
  • 1/8 l tartej bułki
  • olej

Opis:

  1. Wieprzowinę gotować 30 minut w 1/4 l rosołu.
  2. Ryż gotować oddzielnie, również 30 minut.
  3. Oddzielnie udusić cebulę na maśle, zemleć w maszynce wraz z wieprzowiną, szynką, ryżem, cebulą.
  4. Wbić do masy jajo i wymieszać.
  5. Posypać pieprzem i wyrobić dokładnie łyżką, podzielić na dwanaście równych części.
  6. Robić krokiety w kształcie wałeczków, trochę spłaszczać.
  7. Otoczyć w mące, jaju i bułce, smażyć, nie wysuszając zbytnio.
  8. Powinny być lekko rumiane.
  9. Podawać z sosem lub jarzynami.
Share.

Leave A Reply