Przepis na pstrąga w sosie z białego wina
Składniki:
- 4 pstrągi
- 1 cebula
- szklanka białego wina
- łyżeczka masła
- płaska łyżeczka mąki
- 2 ziarna pieprzu
- sól
- 1/3 łyżeczki tymianku
Opis:
- Pstrągi umyć, sprawić, opłukać i zalać w rondlu winem.
- Dodać pieprz, tymianek, pokrajaną w plastry cebulę, lekko posolić i gotować powoli przez ok. 10 min.
- Z masła i mąki przygotować białą zasmażką, rozprowadzić ją kilkoma łyżkami wywaru z pstrągów i wlać do gotującej się potrawy.
- Po 5 min. odstawić z ognia.
- Przed podaniem doprawić solą i sokiem z cytryny.
- Pstrągi wyłożyć na półmisek, zalać sosem, udekorować plasterkami cytryny i listkami pietruszki.
- Podawać z ziemniakami z wody i sałatą.