Przepis na gulasz z węgorza
Składniki:
- 1 kg węgorz
- 3 cebule
- 8 dag słoniny
- na koniec noża papryki
- 2 dag mąki
- 1/8 l śmietany
Opis:
- Poszatkować cebulkę, pokrajać w plasterki słoninę, albo użyć 6 dag masła.
- Udusić cebulkę, gdy zmięknie wsypać mąkę, zasmażyć 2-3 minuty, rozprowadzić 1/2 l wody, lepiej jeszcze rosołem, włożyć pokrajanego w kostki węgorza.
- Posolić, dodać papryki, i dusić wolno pod pokrywą.
- Gdy ryba jest miękka, podlać ją śmietaną, zagotować kilka razy.
- Kto lubi ostrzejszy sos, może dodać soku cytrynowego.
- Oddzielnie podać kaszę ryżową lub tarte ziemniaki.
Jeden komentarz
Pingback: • Kilka ciekawych pomysłów na przyrządzenie ryby! - przepis, składniki, przygotowanie - Ale pomysł! - Przepisy kulinarne